Festiwal Polskiego Wina i Jazzu w Zoni

Udostępnij artykuł
W ostatni weekend czerwca na Plac Konesera zawita kameralne wydarzenie. Przez trzy dni w restauracji będzie można wziąć udział w degustacji win z Dworu Sanna. A nic nie pasuje lepiej do kieliszka niż słoneczne popołudnie i dźwięki jazzu. Te ostatnie zapewni grupa Madame Jean Pierre. Wydarzenie Jazz & Wine w Zoni startuje 26 czerwca.

Pięć kieliszków, pięć odmiennych smaków i zupełnie innych winnych doświadczeń – musujący Johanniter, strukturalny i dobrze zbalansowany oraz Johanniter w wersji spokojnej o dojrzałym smaku, mineralny Solaris o intensywnej dojrzało-cytrusowej nucie, soczysty i orzeźwiający pomarańczowy pét-nat oraz wyrazisty, taniczny Regent.

Tych win Dworu Sanna będą mogli spróbować uczestnicy wydarzenia Jazz & Wine w restauracji Zoni. Przewodnikiem po ich smakach będzie Karol Nizio, właściciel i główny enolog tej polskiej winnicy. W piątkowy wieczór będzie można dowiedzieć się m.in. o tym, jak powstaje wino oraz czym różni się wino musujące od pét-natów, które zyskują coraz większą popularność, a przez niektórych są wręcz uważane za aktualnie najmodniejsze wina. Przede wszystkim jednak ostatni czerwcowy weekend będzie okazją, by doświadczyć, jak wino łączy się z jedzeniem.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Szef kuchni Michał Gniadek wraz z Tarasem Lachnowskim, sommelierem Zoni, do festiwalowego zestawu win rekomendują szczególnie zupę rybną z pomidorami, dorszem oraz owocami morza (Pomarańcz pét-nat 2018), sałatkę nicejską z wasabi oraz piklowanymi truskawkami (Johanniter 2018), ośmiornicę z kimchi i subtelną pianą z pieczonego ziemniaka (Solaris 2018), antrykot z sosem chimichurri (Regent 2016).

W sobotni wieczór degustacji dań z Zoni oraz dobranych do nich win z dworu Sanna towarzyszyć będą dźwięki warm jazzu w wykonaniu zespołu Madame Jean Pierre. Melodyjne i pełne emocji kompozycje zaśpiewa Joanna Markowska. Towarzyszyć jej będą: gitarzysta Maciej Muszyński i basista Jędrzej Łaciak. Młodzi muzycy inspirują się jazzem nowoczesnym i bawią improwizacją, przywiązując jednocześnie wagę do warstwy lirycznej, za którą w pełni odpowiedzialna jest wokalistka.

26 czerwca, godz. 18:00 – spotkanie z Karolem Nizio, właścicielem i głównym enologiem winnicy Dwór Sanna, prowadzenie Małgorzata Minta

27 czerwca, godz. 19:00 – plenerowy koncert Madame Jean Pierre, grupa wystąpi w składzie: Joanna Markowska – wokal, Maciej Muszyński – gitara, Jędrzej Łaciak – bas.

Przez cały weekend jest możliwość zamówienia specjalnego setu degustacyjnego pięciu kieliszków (75 ml) win Dworu Sanna w cenie 75 zł.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.06.2020
Aktualizacja: 22.06.2020