FKI – technologie dla fast food

Udostępnij artykuł
Marka od zawsze ściśle współpracuje zarówno ze swoimi  dealerami  jak i  użytkownikami produkowanych urządzeń. To dzięki tej współpracy, FKI osiągnęła taką pozycję na rynku. Urządzenia marki w najwyższym stopniu zaspokajają potrzeby pracowników branży gastronomicznej, sprawiając, że ich praca jest prosta, bezpieczna i szybka. Nawet  niedoświadczeni pracownicy bez trudu obsługują sprzęt FKI.

Firma została założona w 1958 roku w Danii. Od 1997 roku, jest w rękach rodziny Poulsen. W latach 90-tych w FKI rozwinięto produkcję urządzeń również na eksport. Dzięki temu urządzenia te dostępne są również na polskim rynku.

Firma FKI jest liderem w produkcji sprzętu do pieczenia i gotowania, a także  tosterów i akcesoriów do przygotowywania dań fast food. Obsługuje głównie kraje  w północnej części Europy. W innych krajach Europy i świata, FKI działa poprzez dystrybutorów, dostarczając urządzenia ze stali nierdzewnej do grill-barów, stacji benzynowych, stołówek i innych lokali gastronomicznych.

Marka dysponuje standardowymi modelami, które zawsze są w magazynie, dzięki temu zapewniona jest ich szybka i stała dostawa. Firma angażuje się też w opracowywanie i produkcję sprzętu na specjalne zamówienia klientów. Przykładem jest seria gofrownic i tosterów typu plug-in z funkcją oszczędzania energii  i automatycznego  ich włączania.

Wszyscy, którzy wykorzystują w pracy urządzenia  FKI  mają zapewniony stały dostęp do doświadczonych specjalistów, a także do sprawnego i kompetentnego zespołu  pracowników serwisu.

Tostery FKI są kompaktowe, świetnie sprawdzają się w małych kuchniach, które przygotowują potrawy na wynos (grill-barach, mobilnych obiektach gastronomicznych typu food track i  oczywiście na stacjach benzynowych, gdzie przestrzeń najczęściej jest na wagę złota).

Używa się ich do ogrzewania i  przygotowywania kilku różnych rodzajów potraw i często współpracują z grillami rolkowymi do podgrzewania parówek, kiełbasek itp. Tostery FKI świetnie nadają się do podgrzewania zapiekanek, tostów, hot-dogów, burgerów, kanapek, tostów paryskich, panini, bajgli i podobnych produktów, które nie są  zamrożone. Są dostępne w wielu wariantach o różnych wymiarach, funkcjach, rodzajach powierzchni kontaktującej się z żywnością, a także w różnych kształtach.

Mamy takie, które mają stałą odległość między górną i dolną powierzchnią grzewczą, a także te ze zmienną odległością. Ten drugi rodzaj tosterów jest idealny, gdy w obiekcie gastronomicznym przygotowywanych jest kilka różnych rodzajów  produktów, które mają różną grubość. Natomiast jeśli są to produkty  mniej więcej o podobnej grubości, to doskonale sprawdzą się wtedy urządzenia o stałej odległości powierzchni grzewczych.

Tostery wybranych modeli są wyposażone w ryflowane powierzchnie pokryte teflonem. Dzięki temu  zapiekane produkty nie przykleją się do powierzchni i dodatkowo uzyskują pożądane przez klientów, równomiernie rozmieszczone paski grillowania.

Ciekawym urządzeniem jest także toster z ceramicznymi powierzchniami, jak na przykład model TL 5209. Ten model ma zmienną odległość między powierzchniami kontaktu z żywnością i sprawia, że powierzchnia zapiekanej żywności ma bardziej jednolity kolor. Do ceramicznej  powierzchni tostera również nie przykleja się zapiekana żywność.

Warto wspomnieć, że od niedawna w ofercie FKI  pojawił się specjalny model  tostera TL 5272. Jest on dedykowany do równomiernego grillowania bułek do hot-dogów francuskich. Zastosowana konstrukcja zapewnia  uzyskanie równomiernych prążków na całym obwodzie bułki, dzięki zastosowaniu specjalnych ryflowanych zagłębień w obu płytach grzewczych tostera. Dodatkową zaletą tego tostera jest to, że w tym samym czasie można w nim ogrzać aż  4 bułki do hot-dogów, które podczas ogrzewania nie ulegną zgnieceniu. Praktycznie nie da się  uniknąć zgniecenia takiej bułki, podczas jej ogrzewania w tosterach o płaskich powierzchniach grzewczych.

Konstrukcja tostów jest bardzo prosta, zarówno dla łatwej ich obsługi, jak i  czyszczenia. Temperaturę zapiekania  można regulować za pomocą termostatu w zakresie od 0 do 250 °C.

Firma Koree ma w swojej ofercie urządzenia oferowane przez FKI. Chętnie pomożemy Państwu wybrać odpowiednie modele tych urządzeń do rodzaju prowadzonej przez Państwa działalności gastronomicznej, handlowy@koree.pl.

Tekst powstał we współpracy z firmą Koree.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 06.11.2020
Aktualizacja: 06.11.2020