Marka od zawsze ściśle współpracuje zarówno ze swoimi dealerami jak i użytkownikami produkowanych urządzeń. To dzięki tej współpracy, FKI osiągnęła taką pozycję na rynku. Urządzenia marki w najwyższym stopniu zaspokajają potrzeby pracowników branży gastronomicznej, sprawiając, że ich praca jest prosta, bezpieczna i szybka. Nawet niedoświadczeni pracownicy bez trudu obsługują sprzęt FKI.
Firma została założona w 1958 roku w Danii. Od 1997 roku, jest w rękach rodziny Poulsen. W latach 90-tych w FKI rozwinięto produkcję urządzeń również na eksport. Dzięki temu urządzenia te dostępne są również na polskim rynku.
Firma FKI jest liderem w produkcji sprzętu do pieczenia i gotowania, a także tosterów i akcesoriów do przygotowywania dań fast food. Obsługuje głównie kraje w północnej części Europy. W innych krajach Europy i świata, FKI działa poprzez dystrybutorów, dostarczając urządzenia ze stali nierdzewnej do grill-barów, stacji benzynowych, stołówek i innych lokali gastronomicznych.
Marka dysponuje standardowymi modelami, które zawsze są w magazynie, dzięki temu zapewniona jest ich szybka i stała dostawa. Firma angażuje się też w opracowywanie i produkcję sprzętu na specjalne zamówienia klientów. Przykładem jest seria gofrownic i tosterów typu plug-in z funkcją oszczędzania energii i automatycznego ich włączania.
Wszyscy, którzy wykorzystują w pracy urządzenia FKI mają zapewniony stały dostęp do doświadczonych specjalistów, a także do sprawnego i kompetentnego zespołu pracowników serwisu.
Tostery FKI są kompaktowe, świetnie sprawdzają się w małych kuchniach, które przygotowują potrawy na wynos (grill-barach, mobilnych obiektach gastronomicznych typu food track i oczywiście na stacjach benzynowych, gdzie przestrzeń najczęściej jest na wagę złota).
Używa się ich do ogrzewania i przygotowywania kilku różnych rodzajów potraw i często współpracują z grillami rolkowymi do podgrzewania parówek, kiełbasek itp. Tostery FKI świetnie nadają się do podgrzewania zapiekanek, tostów, hot-dogów, burgerów, kanapek, tostów paryskich, panini, bajgli i podobnych produktów, które nie są zamrożone. Są dostępne w wielu wariantach o różnych wymiarach, funkcjach, rodzajach powierzchni kontaktującej się z żywnością, a także w różnych kształtach.
Mamy takie, które mają stałą odległość między górną i dolną powierzchnią grzewczą, a także te ze zmienną odległością. Ten drugi rodzaj tosterów jest idealny, gdy w obiekcie gastronomicznym przygotowywanych jest kilka różnych rodzajów produktów, które mają różną grubość. Natomiast jeśli są to produkty mniej więcej o podobnej grubości, to doskonale sprawdzą się wtedy urządzenia o stałej odległości powierzchni grzewczych.
Tostery wybranych modeli są wyposażone w ryflowane powierzchnie pokryte teflonem. Dzięki temu zapiekane produkty nie przykleją się do powierzchni i dodatkowo uzyskują pożądane przez klientów, równomiernie rozmieszczone paski grillowania.
Ciekawym urządzeniem jest także toster z ceramicznymi powierzchniami, jak na przykład model TL 5209. Ten model ma zmienną odległość między powierzchniami kontaktu z żywnością i sprawia, że powierzchnia zapiekanej żywności ma bardziej jednolity kolor. Do ceramicznej powierzchni tostera również nie przykleja się zapiekana żywność.
Warto wspomnieć, że od niedawna w ofercie FKI pojawił się specjalny model tostera TL 5272. Jest on dedykowany do równomiernego grillowania bułek do hot-dogów francuskich. Zastosowana konstrukcja zapewnia uzyskanie równomiernych prążków na całym obwodzie bułki, dzięki zastosowaniu specjalnych ryflowanych zagłębień w obu płytach grzewczych tostera. Dodatkową zaletą tego tostera jest to, że w tym samym czasie można w nim ogrzać aż 4 bułki do hot-dogów, które podczas ogrzewania nie ulegną zgnieceniu. Praktycznie nie da się uniknąć zgniecenia takiej bułki, podczas jej ogrzewania w tosterach o płaskich powierzchniach grzewczych.
Konstrukcja tostów jest bardzo prosta, zarówno dla łatwej ich obsługi, jak i czyszczenia. Temperaturę zapiekania można regulować za pomocą termostatu w zakresie od 0 do 250 °C.
Firma Koree ma w swojej ofercie urządzenia oferowane przez FKI. Chętnie pomożemy Państwu wybrać odpowiednie modele tych urządzeń do rodzaju prowadzonej przez Państwa działalności gastronomicznej, [email protected].
Tekst powstał we współpracy z firmą Koree.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione