Gastronomia solidarna z Ukrainą – akcje pomocy

Udostępnij artykuł

Kolejne marki gastronomiczne przyłączają się do pomocy Ukrainie, organizując własne inicjatywy i zachęcając całą branże do włączenia się w podobne akcje. Swoje wsparcie okazali: Migawka Cafe Racibórz, Kuchnia za Ścianą, restauracje należące do Ferment Group (Butchery & Wine, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Rozbrat 20, ) ORZO, Pinsa, Krowarzywa Gorąco Polecam. Smaki z Pierkani, a także Mango Vegan Street Food.

Migawka Cafe Racibórz

Lokal zdecydował się przekazać cały utarg z niedzieli na rzecz Polskiej Akcji Humanitarnej, która organizuje zbiórką na rzecz Ukrainy.

migawka cafe
migawka cafe

Kuchnia za Ścianą

Do Warszawy przybywa coraz więcej osób z Ukrainy, którym musimy pomoc. Przywracamy możliwość zakupu obiadu dla osoby potrzebującej u nas w lokalu. Wy kupujecie obiad – my dokładamy zupę, kompot i logistykę. Przekażcie to dalej-razem możemy więcej.!!!! Będziemy wspierali Fundacja Humanosh im. Sławy i Izka Wołosiańskich czekają na dzieci z ukraińskich Domów Dziecka kuchniazasciana.pl/podaruj-obiad poinformowała Kuchnia za Ścianą.

Restauracje Ferment Group

Ferment Group, do której należą: Butchery & Wine, Le Braci, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Rozbrat 20, w związku z obecną sytuacją przekazuje 10 proc. przychodu z w/w restauracji na pomoc dla Ukrainy. Zgromadzone środki przekaże Polskiemu Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Będąc też odpowiedzialnym pracodawcą zatrudniającym m.in. osoby z Ukrainy, będziemy starać się, aby ta realna pomoc finansowa była jak największa. Bo potrzeby są olbrzymie – poinformowano w social mediach.

ORZO People-Music-Nature

Nie możemy pozostać obojętni i w weekend rozdysponowaliśmy 80 ciepłych posiłków. Trafiły do akademika, w którym przebywają aktualnie uchodźcy. Także do domu dziecka w Brwinowie, który szykuje miejsca dla kolejnych maluchów z Ukrainy! Dziękujemy naszym pracownikom i przyjaciołom za pomoc i zaangażowanie. Będziemy działać dalej i wszystkich zachęcamy do pomocy – komentuje ORZO.

Pinsa

Lokal wspiera Zespół Szkół Nr 3 w Piasecznie, który przyjął do siebie dzieci z sierocińca w Ukrainie. Przebywa tam ok. 74 dzieciaków w różnym wieku, a w weekend już nawet 80-90). Pinsa przekazała kolację w postaci pins do własnego wypieku. W ośrodku nie ma problemu z podgrzaniem, czy przechowaniem posiłków. Lokal nominował do przekazania kolejnego posiłku siostrzaną Trattoria Rucola. W następnej kolejności, Jeff’s, Słodki Słony Familia, Bierhalle Restauracje, Manekin Warszawa ul. Marszałkowska, Flaming Bistro, Stary Dom, Zachodni Brzeg.

pinsa

Krowarzywa

W ostatnich dniach nasze oczy i serca zwrócone są ku domowi naszych Przyjaciół i Przyjaciółek z Ukrainy. Z niepokojem śledzimy rozwój sytuacji za naszą wschodnią granicą i martwimy się o to, co przyniesie kolejny dzień. Oprócz lęku i strachu czujemy też jednak dumę i wzruszenie, gdy obserwujemy ogromną chęć niesienia pomocy naszym Sąsiadom i Sąsiadkom, teraz bliższym niż kiedykolwiek. Po raz kolejny przekonujemy się, że działając razem możemy naprawdę wiele. Dlatego 10 proc. utargu z dzisiejszych zamówień (niedziela 27 lutego – przyp.red) w Krowarzywa – zarówno stacjonarnych, jak i w dostawie, we wszystkich lokalach – przekażemy na rzecz Polska Akcja Humanitarna (PAH)informuje Krowarzywa.

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Dworzec Zachodni w Warszawie to prawdziwy hub komunikacyjny dla uchodźców z Ukrainy. Nie mogło nas tam zabraknąć. Tym bardziej, że tuż przy dworcu funkcjonuje jeden z naszych lokali. Od wczesnego rana Ania wraz z zespołem wypieka bułki, robi kanapki i zanosi je na dworzec. W taki sposób witamy naszych przyjaciół z Ukrainy – by mogli posilić się po trudnej i wyczerpującej podróży.Te obrazki łamią nasze, ale przekonują też, że razem przejdziemy ten zły czas – informuje Gorąco Polecam.

Mango Vegan Street Food

Sieć chce dołożyć cegiełkę i pomóc przyjaciołom z Ukrainy, dlatego w najbliższą środę utarg ze sprzedaży wszystkich dań oraz napojów z restauracji przekaże na zbiórkę prowadzoną na rzecz pomocy Ukrainie.

UWAGA!
Jeżeli sami prowadzicie podobne akcje lub macie wiedzę o innych inicjatywach branży – poinformujcie o tym naszą redakcję wysyłając e-mail na adres:
biuro@brogb2b.pl.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 01.03.2022
Aktualizacja: 01.03.2022