HoReCa ruszy w lutym? Odpowiada premier Morawiecki

Udostępnij artykuł
W czasie konferencji prasowej, premier zapytany o znoszenie obostrzeń dla sektora HoReCa i branży fitness odpowiedział, że w ciągu 10 najbliższych dni będą tworzone protokoły działania m.in restauracji i hoteli w obostrzeniach pandemicznych. Jest plan otwarcia tych sektorów w lutym, jednak, jak podkreślił Morawiecki, nie wie w której części miesiąca to nastąpi.

Jest kilka branż najbardziej dotkniętych koronawirusem. Musiały być zamknięte, ponieważ były jednym z głównych źródeł zakażeń: gastronomia, hotele, turystyka. Dlatego Polska była gotowa już w listopadzie, by realizować kolejną tarczę pomocy dla przedsiębiorców. Dystrybucja środków przebiega w najszybszy możliwy sposób. Jestem w kontakcie z dziesiątkami firm, które już dziś potwierdzają otrzymanie środków z budżetu państwa. Ta pomoc płynie szerokim strumieniem. Wolałbym, by te branże działały i były otwarte jak najszybciej. W najbliższych 10 dniach będziemy wypracowywać z przedstawicielami najbardziej dotkniętych branży, protokoły sanitarne funkcjonowania w okolicznościach pandemicznych. Wpływ na termin otwarcia na pewno będzie miało tempo szczepień, liczba zakażeń i zgonów, sytuacja u sąsiadów. Wszystko zależy od tego, jak wirus będzie się zachowywał. Jeśli za pięć czy dziesięć dni nastąpi gwałtowny wzrost zakażeń, to te plany będziemy musieli zrewidować. Protokoły będziemy chcieli wdrażać w życie od lutego, ale trudno mi powiedzieć od jakiego dnia – skomentował premier Mateusz Morawiecki.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

ŚWIAT HOTELI listopad-grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełną treścią publikacji <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 18.01.2021
Aktualizacja: 18.01.2021