Morski Zając – nowy koncept w Kuźnicy

Udostępnij artykuł
Restauracja powstaje w nadmorskim kurorcie i już w kwietniu tego roku zaprosi pierwszych gości. Lokal znajduje się blisko plaży. Szefem kuchni został Bartłomiej Malec, który działa w branży od 20 lat.

W ofercie poza klasycznym menu, zaplanowano również śniadania i lunche. Karta będzie bazować na rybach i owocach morza ze zrównoważonych połowów oraz produktach kuchni regionalnej, które będą pochodziły od zaufanych dostawców, jak również z hodowli ekologicznych.

W Morskim Zającu będą przenikać się trzy kultury: śródziemnomorska, kaszubska oraz polska. Ryby słono i słodko wodne, homary, dania wegetariańskie oraz steki zagoszczą na stałe w karcie. Stawiamy również na kreatywność, słuchamy opinii, sugestii, komentarzy. Całość będzie utrzymana w myśl koncepcji comfort food – jedzenie ma sprawiać radość.  Z pewnością chcemy aby była to restauracja dla wszystkich, otwarta i przyjazna. Inspirowaliśmy się filmami „Noce w Rodanthe” i „Kroniki portowe” – mówią twórcy lokalu.

Morski Zając należy do Śląskich Kamienic, które w swoim portfolio posiadają też restaurację Śląska Prohibicja, Hornigold – apartamenty na wynajem i obiekt Fulinowo. Stoją za nimi współzałożyciele: Ofka Piechniczek i Kamil Kita.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.02.2020
Aktualizacja: 12.02.2020