Najlepsze restauracje nagrodzone na Gali Restaurant Week 2018

Udostępnij artykuł
25 listopada w Warszawie odbyło się doroczne wręczenie nagród festiwalu najlepszych restauracji. Nagrodzonych zostało kilkadziesiąt lokali, które goście uznali za najlepsze w Polsce. Uczestnicy Gali z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

O zwycięstwie najlepszych restauracji decydują nie sami eksperci, ale dziesiątki tysięcy festiwalowych gości (w ostatniej edycji było ich rekordowo 85 tysięcy!). Goście oceniają odwiedzane restauracje za przystawkę, danie główne, deser oraz obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zlicza wszystkie głosy i waży je przez liczbę gości. Jest to więc najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji w naszym kraju.

– To niezwykłe, jak wielu gości Festiwalu ocenia restauracje na najwyższą ocenę – podkreśliła ze sceny Lara Gessler – Jako restauratorzy jesteśmy przecież przyzwyczajeni głównie do ocen średnich i krytycznych. Współprowadzący Gali Paweł Światczyński kładł mocny nacisk na samą mechanikę przejrzystego wyboru zwycięskich restauracji. Jak mówił: – Zadowoleni festiwalowi goście stają się często stałymi gośćmi zwycięskich restauracji.

 Zwycięzcy ogólnopolskich nagród Restaurant Week otrzymali wyjątkowe nagrody o charakterze przede wszystkim restauracyjnych doświadczeń i najlepszych dostępnych szkoleń. W ogólnopolskim Plebiscycie zwyciężyli:

I miejsce: Restauracja Isto (Katowice)

Nagroda: Rejs LOT-em i kolacja w Los Angeles dzięki marce LOT Polish Airlines

II miejsce: ALYKI Nasza Restauracja (Wrocław)

Nagroda: Roczny zapas Kropla Delice + pakiet medialny dzięki marce Kropla Delice

III miejsce: Restauracja The Olive – Hotel Ilan w Lublinie

Nagroda: Szkolenie barmańskie w MSBIS (do 20 osób) + 100 szklanek Kinley + fartuchy barmańskie dzięki marce Kinley Polska

Nagroda specjalna: Kręgliccy Restauracje i Catering

Nagroda: Kolacja w najlepszej restauracji świata – Osterii Francescana dzięki marce Grundig i LOT Polish Airlines

Najlepsza przystawka: ALYKI Nasza Restauracja (Wrocław)

Nagroda: Voucher o wartości 2000 zł na wyposażenie restauracji w karty menu dzięki marce Luva

Najlepsze danie główne: Restauracja Isto (Katowice)

Nagroda: Voucher o wartości 3 000zł do wykorzystania w Dajar Horeca dzięki marce Dajar HoReCa

Najlepszy deser: Restauracja Isto (Katowice)

Nagroda: Szkolenie z sensoryki i „coffee fundamentals” dla zespołu restauracyjnego dzięki marce Nespresso

Najlepsza obsługa: Restauracja Binowo Park Golf Club (Szczecin)

Nagroda: Zapas wina dla obsługi i 50 biletów na Festiwal dzięki Faktoria Win i Restaurant Week Polska

Najlepsza atmosfera: ALYKI Nasza Restauracja (Wrocław)

Nagroda: „Kurs winiarski The Wine & Spirit Education Trust” do wyboru na poziomach 1, 2 lub 3 sponsorowany przez Adama Pawłowski (Gościnność)

PEŁNA LISTA ZWYCIĘZCÓW REGIONALNYCH DOSTĘPNA JEST TUTAJ.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.11.2018
Aktualizacja: 28.11.2018