Nora Smahelova szefową Akademii Del Caffè Espresso La Marzocco

Jak w nieoczekiwany sposób fascynacja jakością ekspresów La Marzocco wpłynęła na karierę zawodową Nory? Teraz będzie dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem ze społecznością kawową z całego świata. Jeśli interesują Państwa tematy związane z espresso zajrzyjcie na www.accademiaespresso.com. Poniżej rozmowa z Norą Smahelovą, liderem edukacji kawowej w Accademia Del Caffè Espresso La Marzocco.
Czym jest dla Ciebie kawa?

Kawa jest dla mnie niezwykle fascynującym produktem – który  stale zmienia się i ewoluuje zaczynając od nasion a kończąc na filiżance espresso. Społeczność wokół kawy jest bardzo dynamiczna i pełna inspiracji. Piękną rzeczą w kawie jest to, że ludzie lubią ją ze względu na jej energetyzujące działanie, bogatą tradycję uprawy i wreszcie, kawa odgrywa kluczową rolę w wielu sytuacjach społecznych.

Jak to się stało, że pracujesz  w zespole La Marzocco?

21 lat temu pracowałam jako barista, wtedy jeszcze  nie miałam pojęcia o kawie. Jednak podobała mi się praca z kawą i komunikacja z klientami. Pierwszym ekspresem do kawy, który poznałam, był La Marzocco Linea Classic. Ponieważ bardzo podobała mi się funkcjonalność tego ekspresu, design i ergonomia, zaczęłam interesować się firmą La Marzocco.

Zaczęłam śledzić wszystkie nowe ich produkty na targach i imprezach w Niemczech i za granicą. Zastanawiając się teraz nad tym zdaję sobie sprawę, że La Marzocco było podświadomie obecne w moim życiu, odkąd zaczęłam pracować z kawą. Wygrałam nawet Mistrzostwa Niemiec Barista w 2002 r., pracując na Linea Classic. Jaką maszynę kupiłam, otwierając coffeeshop w Berlinie? Dziś w jednej z lokalizacji, którymi współzarządzałam w stolicy Niemiec, stoi piękna maszyna Leva. Poza tym poznałam bardzo dobrych przyjaciół w rodzinie LM.

Wydaje mi się, że był to całkowicie naturalny proces, od bycia naśladowcą i fanem La Marzocco, doceniając  produkty i jakość ich ekspresów, design i filozofię oraz sposób myślenia tej firmy.

Pewnego dnia zaczęłam pracować jako barista na stoisku La Marzocco w Niemczech, a już w 2017 roku  pracowałam w oddziale w Niemczech jako osoba odpowiedzialna za media społecznościowe, a niedługo potem na stanowisku lidera w Coffee I Community I Education, będącego połączeniem marketingu, wsparcia sprzedaży, edukacji i doradztwa.

A teraz jestem w Accademia del Caffè Espresso. Będąc tutaj, wiem, że mogę dzielić się tym, czego doświadczyłam podczas mojej przygody/podróży z kawą, a jednocześnie dalej się uczyć i doskonalić.

JUŻ WKRÓTCE
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
>> prosimy kliknąć po szczegóły <<
Twoja funkcja to Lider Edukacji Kawy: co to oznacza?

Pracuję ramię w ramię z Massimo Battaglia, który jest liderem badań nad kawą. Razem odpowiadamy za wszystkie tematy związane z kawą, począwszy od jej pochodzenia, aż do espresso, którego możesz się napić. Naszym celem jest promowanie i dzielenie się wiedzą o kawie, a także stałe doskonalenie się, uczenie się od innych.

W Accademia del Caffè Espresso mamy piękne laboratoria, w których możemy gościć ludzi z całego świata i prowadzić stałą wymianę wiedzy, ponieważ kawa to bardzo dynamiczny temat. Moją rolą jest dzielenie się  doświadczeniem i pomoc w ulepszaniu i rozpowszechnianiu wiedzy na wszystkie tematy związane z espresso.

Obecnie pracujemy nad stworzeniem zajęć w Accademii i jednocześnie stworzyliśmy wirtualne treści, aby w ramach pandemii  mieć możliwość pozostawania w kontakcie ze społecznością kawową.

Na czym będzie się koncentrować oferta edukacyjna?

 Accademia del Caffè Espresso to kultowe centrum espresso. Naszym celem jest doskonalenie branży kawowej, dzielenie się wiedzą i zwiększanie kompetencji.

Teraz wszyscy znajdujemy się w ekstremalnej sytuacji globalnej pandemii, w czasie, który daje nam możliwość refleksji i myślenia nieszablonowego, ponieważ wszyscy zostaliśmy wyjęci ze stref komfortu – to po prostu czas zmian .

 W jakim zakresie nastąpi współpraca z uniwersytetami i jakie to ma znaczenie?

Wszyscy piją kawę, ale globalnie wciąż jest bardzo dużo do zrobienia dla kształtowania świadomości na temat kawy. Projekty z uniwersytetami to głównie badania nad wszelkiego rodzaju czynnikami wpływającymi na jakość kawy. Rozpoczęliśmy od współpracy między Cup of Excellence, Asociacion Nacional De Cafe De Guatemala (ANA Cafe), Insituto Hondureno Del Cafè (IHCAFE), Consejo Salvadoreno del Café (CSC) i Instituto del Café de Costa Rica (ICAFE).

W ramach tej współpracy spróbujemy próbek najlepszych kaw ze wspomnianych krajów pochodzenia, aby ocenić jakość kaw specjalnych poprzez analizę chemiczną związków lotnych każdej z odmian. Badania te są możliwe dzięki wsparciu Uniwersytetu Florenckiego (UNIFI), PNAT od Stefano Mancuso i Enea of Casaccia w Rzymie, którzy zapewniają laboratoria i całe zaplecze badawcze, metody i zasoby ludzkie.

A co jeśli chodzi o współpracę ze szkołami hotelarskimi?

Ważne jest, aby podnosić świadomość na temat kawy na wszystkich poziomach kształcenia i szerzyć wiedzę o kawie. Nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o współpracę.

Accademia to całkowicie otwarta platforma dla  profesjonalistów, domowych baristów, entuzjastów kawy, dla ludzi, którzy chcą dowiedzieć się więcej o ekspresach do kawy, ziarnach, espresso, zobaczyć jak wpływa na kawę jej palenie, jak  można poprawić jakość kawy itp.

Chcemy skupić się na  edukacji i szkoleniu każdego, kto przygotowuje się do pracy z kawą, ponieważ tacy ludzie tworzą jedno z ostatnich ogniw łańcucha kawowego.

Jest tak wiele rzeczy, które można zrobić w niewłaściwy sposób podczas przygotowywania espresso i tym samym zniweczyć wysiłki włożone w kawę na poprzednich etapach jej produkcji. Dla tych, którzy obsługują ekspres do kawy, niezbędna jest znajomość narzędzi i urządzeń, aby mogli wykorzystać pełny potencjał sprzętu dla uzyskania najlepszego wyniku w filiżance.

Jednocześnie ta sama osoba musi mieć pewną wiedzę na temat kawy, aby zdecydować o odpowiednich parametrach,  jak temperatura parzenia / czas ekstrakcji / profil ciśnienia wymaganych do uzyskania zrównoważonego, bogatego i smacznego espresso.

Jakość i zrównoważony rozwój: jak zadbać o jedno i drugie? Czy są to cechy, które można dziś rozdzielić?

 Z mojego punktu widzenia jakość jest ogromną częścią zrównoważonego rozwoju. Jakość i zrównoważony rozwój powinny być obecne i realizowane w całym łańcuchu dostawy kawy, aby zmniejszyć odległość między drzewem kawy a filiżanką espresso.

Świadomość i  znajomość całego procesu otrzymania filiżanki kawy daje ogromną wartość dodaną aby móc  docenić kawę.  Produkcja kawy powinna odbywać się z szacunkiem dla środowiska i ekosystemu w kontekście społecznym i produkcyjnym.  W optymalnych warunkach produkcji następuje łagodzenie skutków zmian klimatycznych, ale także pozwala na promowanie produkcji kawy wysokiej jakości, poprzez wykorzystanie zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba.

Większa świadomość na każdym etapie produkcji kawy, sprawia że kolejne kroki  jej przygotowywania mogą być jeszcze lepsze. Zbudowaliśmy ogromną szklarnię w sercu Accademii, aby wszyscy odwiedzający mogli zobaczyć naturalne środowisko uprawy kawy. Espresso można napić się w naszym „Gran Bar Accademia”, gdzie z jednej strony można spojrzeć przez okno na piękno toskańskiego krajobrazu, a z drugiej strony zobaczyć rosnące drzewa kawowe otoczone bananowcami.

www.accademiaespresso.com

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.