Nowe menu restauracji St Antonio

Udostępnij artykuł
Kuchnia skrytej w zieleni Ogrodu Saskiego restauracji St Antonio stawia na połączenie najlepszych smaków włoskich i polskich.

Restauracja St Antonio znajduje się w zabytkowym Pałacu Błękitnym przy ul. Senatorskiej, wkomponowana w przepiękną zieleń Ogrodu Saskiego. Ale to nie przyroda, położenie czy wnętrze decyduje o jakości tej restauracji. St Antonio słynie ze znakomitego połączenia polskiej i włoskiej kuchni, biorąc z każdej z nich to, co najlepsze.

Specjalnością St Antonio są świeże owoce morza, makarony, najwyższej jakości mięsa
oraz  domowego wyrobu lody waniliowe, chałwowe z nutką kawową i sorbet cytrynowy
(sprzedawane również na wynos). Ale restauracja wprowadziła ostatnio kilka nowości.

Wśród nowych przekąsek pierwszą jest Vitello Tonnato, czyli pieczona cielęcina z sosem tuńczykowym, rukolą, kaparami i oliwą, drugą grillowane kalmary z różowym sosem z kolendrą, cytryną oraz wędzoną papryką i solą Maldon, a trzecią carpaccio z marynowanego buraka z kremowym kozim serem.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W St Antonio, jak na włoską kuchnię przystało, wszystkie pasty są własnego wyrobu. Nowością w tej części menu jest spaghetti z polędwicą, brandy, pomarańczą, czosnkiem, chilli i warzywami julienne, czyli pokrojonymi na długie cienkie paseczki.  Włoskie klimaty poczujemy również jedząc nowe w karcie delikatne ravioli z wołowiną w sosie maślano-szałwiowym
i serem ricotta.

Polski charakter mają nowe potrawy wśród dań głównych. St Antonio zaprasza na de Volaille z masełkiem wiejskim, pierś kaczki confit z maślanym puree z ziemniaków, musem z fig i cykorią oraz pieczony udziec cielęcy z kremowym sosem pieczeniowo-borowikowym, truflowym pureee oraz marynowanym burakiem z chrzanem.

W czwartek i w piątek w St Antonio zjemy małże przyrządzane na dwa sposoby: z czosnkiem i pietruszką w białym winie, a także pomidorami i bazylią.  

W St Antonio możemy delektować się doskonałym jedzeniem we wnętrzu restauracji, które przywodzi na myśl baśniowy, wenecki salon, ale również w letnim ogródku wśród zieleni Ogrodu Saskiego lub w tzw. ogrodzie zimowym z widokiem na park.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.09.2020
Aktualizacja: 15.09.2020