Rząd poszerza obostrzenia: hotele mogą przyjmować tylko gości przebywających w podróży służbowej

Udostępnij artykuł
Premier Mateusz Morawiecki w czasie konferencji prasowej ogłosił kolejne zasady bezpieczeństwa, ale nie jest to jeszcze całkowity lockdown. Wśród nowych wytycznych są m.in: zamknięcie galerii handlowych (poza punktami usługowymi i spożywczymi) oraz możliwość działalności hoteli tylko w przypadku podróży służbowej. Obostrzenia wchodzą w życie od soboty, 7 listopada.

Jeśli te wytyczne nie przyniosą efektu, kolejnym krokiem będzie narodowa kwarantanna. Nowe zasady przewidują przejście klas 1-3 na naukę zdalną, która potrwa do 29 listopada. Teatry, kina, galerie sztuki również pozostaną zamknięte do tego terminu. Przedłużony zostaje również zakaz działalności stacjonarnej dla gastronomii. W galeriach handlowych będą mogły być otwarte sklepy spożywcze, kosmetyczne, farmaceutyczne, remontowo-budowlane oraz punkty usługowe. Zostaje zawieszona działalność hoteli, z wyjątkiem gości przebywających w podróży służbowej (od 7 do 29 listopada).

Przedstawione także 10 działań antykryzysowych dla firm, które obejmują:

  1. Dofinansowanie kosztów stałych dla MŚP z branż najbardziej dotkniętych restrykcjami
  2. Umorzenie subwencji z Tarczy Finansowej z PFR
  3. Wydłużenie programu Tarczy Finansowej dla dużych firm do 31 marca 2021 r.
  4. Pożyczki długoterminowe z gwarancją
  5. Dofinansowanie zatrudnienia
  6. Przedłużenie postojowego
  7. Zwolnienia ze składek ZUS
  8. Dofinansowanie zmiany zakresu działalności w ramach Dotacji na biznes
  9. Polityka drugiej szansy
  10. Dofinansowanie leasingu

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 04.11.2020
Aktualizacja: 04.11.2020