W kulinarnych interpretacjach dań królują sezonowe warzywa, leśne grzyby oraz mięsa takie jak gęsina czy dziczyzna.
Jesienna paleta barw i bogactwo sezonowych składników były źródłem inspiracji dla najnowszej odsłony menu Restauracji Belvedere. Sezonowe menu autorstwa Łukasza Guzińskiego, szefa kreatywnego oraz Tomasza Łagowskiego, Executive Szefa to kulinarne doświadczenie, które opiera się na długo wyczekiwanych jesiennych składnikach: korzeniowych warzywach, kremowych dyniach i aromatycznych grzybach z polskich lasów.
W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie przekąski, takie jak Sałata Złota Jesień z pieczoną dynią, serem bryndza i śliwką, Sałatka z Półgęskiem, czyli wędzoną piersią gęsi z cytrusami, granatem, sosem balsamicznym i palonym masłem, czy Marynowane Sardynki Europejskie z awokado, szpinakiem, miso i winegretem z maślanki.
Po świeżych i delikatnych starterach przechodzimy do bardziej intensywnych i rozgrzewających smaków, jak np. Kaszanka Belvedere z musem grzybowym i sosem na bazie porto, Smażone Rydze z palonym masłem, koperkiem i musem parmezanowym, a także zupy, które z pewnością trafią w gusta wszystkich miłośników sezonowych smaków – Kremowa Dyniowa i Bulion Grzybowy.
Dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną Pierś z Kaczki z Maślaną Brioche, kremem orzechowym, figą i sosem koniakowym, Złotnicka Wieprzowina w towarzystwie chrupiącej cukinii i świeżej trufli, Stek z Jelenia z glazurowanymi jesiennymi warzywami i sosem chausser, czy Sandacz ze Spaghetti Korzennym.
Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje jak Tarta Tatin, Sernik Tonka z musem mirabelkowym czy Beza z kremem aromatyzowanym rozmarynem.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.