Polscy przedstawiciele na targach Sirha 2019

Udostępnij nas na:
26 stycznia 2019 rozpoczęły się się jedne z największych targów gastronomicznych w Europie, które odbywają się w Lyonie i będą trwać do środy, 30 stycznia. W tym czasie rodzinne miasto Paula Bocuse przeżyje niemałe oblężenie ludzi kultury, sztuki kulinarnej i cukierniczej, fanów międzynarodowych smaków oraz wszystkich spragnionych gastronomicznych emocji na najwyższym poziomie.

W ciągu 5 dni poza stricte targowymi spotkaniami odbędą się wyjątkowe wydarzenia. Po pierwsze, w dniach 26-30 stycznia w strefie dla profesjonalistów – Chefs Village – na stanowisku HAVE a TASTE OF POLAND (063_1_B) Akademia Bocuse d’Or Poland i znakomici polscy szefowie kuchni jak Adam Chrząstowski, Łukasz Konik, Tomasz Milewski i Michał Soliwoda zaprezentują nasze dobra narodowe, wspaniałe polskie ryby w nowoczesnej kulinarnej odsłonie, dziczyznę, regionalne sery i wędliny a to wszystko w akompaniamencie wyjątkowego rodzimego pieczywa i mocnych, polskich trunków, które będą idealnym dopełnieniem serwowanych przez szefów potraw.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – GRUDZIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W dniach 27 – 28 stycznia odbędzie się już po raz trzydziesty finał jednego z najważniejszych konkursów cukierniczych – Coupe du Monde de la Patisserie. Wśród 21 zespołów z całego świata wystąpi również polski team cukierniczy. W skład naszej drużyny wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).

Polacy zaprezentują swoje umiejętności drugiego dnia konkursu na pozycji 9. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest Natura, flora i fauna.

Rywalizacja rozpoczyna się już o godz. 6:30 i potrwa 10 godzin. W tym czasie każdy z trzyosobowych zespołów będzie miał do przygotowania:
– 19 deserów wegańskich na platerze
– 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód
– 2 torty mrożone
– eksponat z czekolady
– eksponat z karmelu
– rzeźbę wykonaną z lodu

Pierwsza sesja testingowa – Chocolate Dessert Tasting o godz. 10:40, Polska 11:36
12:30 – zakończenie prac nad rzeźbą lodową i umieszczenie kreacji w szafach chłodniczych
Druga sesja testingowa – Frozen Fruit Dessert o 13:00, Polska 13:56
Między 15:00 a 16:30 zespoły przygotowują swoje bufety
Trzecia sesja testingowa – Vegan Dessrt on a plate o 15:10, Polska – 15:58
18:00 – Ceremonia ogłoszenia wyników i wręczenia nagród

W dniach 29 – 30 stycznia odbędzie się finał jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie – Bocuse d’Or. W tych dniach najlepsi szefowie kuchni z 24 krajów zawalczą o złotą statuetkę Paula Bocuse oraz miano najlepszego kucharza na świecie. Kto w tym roku okaże się najlepszy? Czy Amerykanie powtórzą swój sukces sprzed dwóch lat? A może na inny kontynent powędruje upragniona złota statuetka? O tym z pewnością zdecyduje międzynarodowe jury najznakomitszych szefów kuchni. O ich wyborze dowiemy się już w środę 30 stycznia podczas ceremonii wręczenia nagród.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.