Badanie Tork: Ludzie nie czują się bezpiecznie korzystając z toalet wyposażonych w suszarki do rąk

Udostępnij artykuł
COVID-19 wpływa na kształtowanie nowych postaw i zachowań wśród ludzi. Wzrasta świadomość na temat zagrożeń dla zdrowia z powodu niewystarczającej higieny w miejscach publicznych – to wnioski z najnowszego badania dla Tork, marki firmy Essity. Sondaż przeprowadzony na czterech europejskich rynkach wykazał, że niemal siedem na 10 osób mniej chętnie korzysta z ogólnodostępnych toalet w porównaniu z czasem przed pandemią. 43 proc. badanych twierdzi, że nie czuje się komfortowo w łazienkach wyposażonych w suszarki elektryczne.

Rosną oczekiwania wobec rozwiązań higienicznych w przestrzeniach publicznych. Według badania Tork na temat wpływu COVID-19 na postawy ludzi w zakresie przestrzegania higieny w miejscach ogólnodostępnych, 80 proc. ankietowanych uważa, że utrzymanie jej wysokiego poziomu w toaletach ma kluczowe znaczenie dla ich bezpieczeństwa.

Zmieniają się preferencje dotyczące osuszania rąk. Coraz bardziej dbamy o naszą higienę. Według badania, 75 proc. osób chciałoby, aby więcej obiektów oferowało ręczniki papierowe jako alternatywę dla suszarek. Badanie także pokazało, że w porównaniu z czasem przed pandemią o 37 proc. wzrosła liczba osób, które wolą używać ręczników. Są one postrzegane jako bardziej higieniczne (według 80 proc. respondentów), szybciej osuszają ręce (42 proc.) i rozprzestrzeniają mniej bakterii w powietrzu (39proc.).

Brak ręczników papierowych w łazienkach może być kosztowny dla firm. Spośród ankietowanych 50 proc. twierdzi, że rzadziej odwiedza miejsca, które ich nie oferują.

W obliczu pandemii COVID-19, firmy muszą sprostać nowym wymogom sanitarnym. Suszarki to rozwiązanie, które przestało wystarczać, ponieważ nie zapewnia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Odnotowujemy wzrost zapytań kierowników obiektów, którzy chcą zmienić je na ręczniki papierowe – mówi Alberto Cajiga, wiceprezes ds. marketingu, Essity Professional Hygiene.

W obiektach o zwiększonym reżimie sanitarnym, np.: zakładach przetwórstwa spożywczego i szpitalach, ręczniki papierowe od dawna są jedynym akceptowalnym rozwiązaniem do osuszania rąk.Suszarki strumieniowe sprzyjają unoszeniu się w powietrzu kropel, co zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w powietrzu. Co ważne, pocierając dłonie o ręcznik papierowy usuwa się z nich więcej bakterii niż stosując alternatywne formy osuszania.

Zastosowanie rozwiązań, które zwiększają poczucie bezpieczeństwa użytkowników powinno stać się priorytetem dla zarządców obiektów chcących zachęcić gości do wizyty po zniesieniu restrykcji. Ignorowanie obaw użytkowników może okazać się po prostu zbyt kosztowne – podkreśla Cajiga.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.07.2020
Aktualizacja: 22.07.2020