Sushi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Lokale serwujące ten przysmak znajdziemy nie tylko w stolicy i innych dużych miastach, lecz także w mniejszych miejscowościach.
Przyrządzanie sushi to w Japonii tradycja narodowa – mówi się, że czerwień ryb i biel ryżu symbolizują czerwono-białą flagę Kraju Kwitnącej Wiśni. Z tego dania Japończycy są naprawdę dumni. Chociaż sushi wydaje się prostą potrawą, jego wykonanie wymaga wielkiej wprawy i precyzji.
Sashimi to małe cienkie plasterki świeżej ryby przyrządzane na oczach klienta i jedzone zaraz po przygotowaniu. Technika krojenia sashimi jest jedną z najbardziej rygorystycznie traktowanych umiejętności podczas szkolenia przyszłego szefa kuchni japońskiej. Bardzo ważne jest uzyskanie ściśle określonej grubości sashimi – ryby cięte zbyt grubo lub zbyt cienko nie smakują tak, jak powinny. Co więcej, technikę krojenia należy dopasować do gatunku ryby. Między innymi właśnie ze względu na precyzję sushi i sashimi są daniami, których właściwe wykonanie wymaga długiego treningu i przyswojenia wielu wiadomości. Najlepsi kucharze mają też swoje triki.
Sushi – praktyka czyni mistrza!
Japończycy rzadko przygotowują sushi w domu, częściej jedzą je w barze lub zamawiają do domu – wynika to z przekonania, że tylko ekspert może przyrządzić to danie we właściwy sposób. Ponieważ w Polsce „suszarnie” cieszą się popularnością mimo swoich cen, coraz więcej osób myśli o znalezieniu pracy w takiej restauracji. W raporcie Makro „Polska na talerzu”* 9 proc. Polaków wskazało kuchnię japońską jako jedną ze swoich ulubionych, a jej popularność rośnie szczególnie w grupie osób w wieku 25–34 lat. 8 proc. ankietowanych chętnie stołuje się w sushi-barach, a 5 proc. zamawia sushi na wynos lub z dowozem.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Zostań sushi masterem!
Z pomocą przychodzi Zintegrowany System Kwalifikacji – projekt finansowany przez Unię Europejską, umożliwiający zdobycie certyfikatu potwierdzającego wiedzę i umiejętności, które nabyliśmy, np. uczestnicząc w warsztatach, ucząc się w wolnej chwili czy podpatrując mistrzów w swoim fachu.
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie i serwowanie sushi i sashimi” ma wiedzę i umiejętności pozwalające na samodzielną pracę na stanowisku związanym z serwowaniem sushi bezpośrednio klientowi. Przygotowuje ręcznie wszystkie rodzaje sushi: maki, uramaki, temaki. Potrafi tworzyć zestawy sushi na wydarzenia organizowane w restauracjach lub w ramach cateringu. Stosuje profesjonalną terminologię (nawiązującą do historii i pochodzenia sushi) oraz oryginalne nazewnictwo, które potrafi przełożyć na język ojczysty. Posługuje się pałeczkami i demonstruje gościom, jak ich używać. Śledzi trendy i innowacje w zakresie przygotowania i serwowania sushi. W ramach wykonywania zadań zawodowych osoba ta samodzielnie rozwiązuje problemy, również w nietypowych sytuacjach. Przestrzega etykiety zawodowej i stosuje się do ogólnych zasad savoir-vivre’u. Współpracuje z właścicielem restauracji oraz sushi masterem. Dba o własny rozwój zawodowy.
Certyfikat z pewnością będzie atutem podczas ubiegania się o pracę. Wprowadzenie kwalifikacji pomoże również ustandaryzować wiedzę i umiejętności kadr branży gastronomicznej, co z pewnością przełoży się na wyższą jakość usług w restauracjach sushi zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej.
*dane pochodzą z raportu z 2018 r. Jak Polacy zamawiają jedzenie? W jakich mediach społecznościowych szukają rekomendacji? Najnowsze trendy w raporcie “Polska na Talerzu 2018” | Biuro prasowe | Makro Cash & Carry Polska (mediamakro.pl)
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.