Premiera letniego menu w restauracji Belvedere

Udostępnij artykuł
Inspiracją do nowej karty było bogactwo sezonowych składników, które pozwalają na nieograniczone możliwości w komponowaniu dań – prostych, choć zaskakujących smakiem i formą podania. To co najlepiej charakteryzuje nową odsłonę karty, to przede wszystkim lekkość, świeżość i dopasowanie do atmosfery, towarzyszącej letnim spotkaniom.

Nowa rzeczywistość zweryfikowała nasze prywatne plany, które mogą być teraz trudne do realizacji. Pragnienie dalekich wyjazdów zainspirowało nas do stworzenia kompozycji smaków, które najbardziej kojarzą się z letnim wypoczynkiem. Dlatego obok najlepszych, polskich sezonowych składników, po raz pierwszy tak duży akcent stawiamy na owoce morza i egzotyczne nuty w menupodkreśla Anna Bykowska, dyrektor restauracji Belvedere.

W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie i świeże przystawki, takie jak sałatka New York z krewetkami, mango, papają i palonym masłem, carpaccio z ośmiornicy i pomidorów, czy wegetariański suflet warzywny.

Dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną gicz jagnięca z czarną soczewicą i czerwoną porzeczką czy śródziemnomorski okoń morski z vongolami, karczochami, kwiatem cukinii i zielonymi szparagami.

Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje, jak tarta cytrynowa, kogel mogel z truskawkami czy mus malinowy z jagodami.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.07.2020
Aktualizacja: 28.07.2020