Restauracja Śląska Prohibicja obchodzi trzecie urodziny

Udostępnij artykuł
Od lat planowaliśmy otwarcie własnego lokalu, w którym całe rodziny mogłyby biesiadować przy suto zastawionym stole. Chcieliśmy stworzyć miejsce, do którego sami z chęcią byśmy przyszli na obiad, w którym czulibyśmy się komfortowo i bezpiecznie. W 2017 roku nadarzyła się okazja do zakupu przestrzeni w samym centrum dawnego osiedla robotniczego – mówią właściciele restauracji.

Nikiszowiec to miejsce kultowe, pachnące śląskością i historią, miejsce wręcz wymarzone. W naszych głowach już dawno zrodziła się koncepcja, którą teraz trzeba było zrealizować. Ruszyliśmy z pracami remontowymi, zatrudniliśmy pierwszych pracowników, poznaliśmy naszego przyszłego szefa kuchni – Magdę Nowaczewską. Udało się! 4 grudnia 2017 mogliśmy oficjalnie powitać pierwszych gości. Oczywiście zrobiliśmy to z charakterystycznym dla nas „przytupem”. Przez te trzy lata wiele się wydarzyło. Zorganizowaliśmy dziesiątki, wesel, koncertów, degustacji i imprez firmowych. Otworzyliśmy letni ogród, braliśmy udział w Industriadach, odpustach i jarmarkach. Codziennie gotowaliśmy dla setek ludzi, którzy stali się naszymi stałymi gośćmi. Odwiedzali nas także nowi przyjezdni, którzy chwalili nasz gust, kuchnię i zaangażowanie. Przez te trzy lata wpuściliśmy w nikiszowski grunt korzenie, które mocno trzymają nas na powierzchni. Wy natomiast, przyjęliście nas życzliwe i z serdecznością wspieracie wszystkie nasze działania.

Tak o Śląskiej Prohibicji mówią właściciele, którzy trzy lata temu postanowili zrealizować swoje marzenie. Dzięki pracy jaką włożono w jej powstanie, restauracja „wrosła” w Nikiszowiec jakby była tu od zawsze. Pracownicy Prohibicji obchodzą kolejne urodziny, które zawsze były powodem do radości i świętowania. Czy teraz będzie podobnie?

Pandemia zmieniła sposób myślenia i działania paraliżując działanie różnych branż – w tym – gastronomii. Restauracje, restobary czy puby musiały wykazać się elastycznością i sprawnie dostosować się do nowych obostrzeń, które niejednokrotnie zaczynały obowiązywać z dnia na dzień. Lokale gastronomiczne ponownie zostały zamknięte. Znów pojawiły się pytania „co dalej?”. Śląskiej Prohibicji dzięki zaproponowanej ofercie na wynos udało się przetrwać podczas pierwszego lockdownu. Teraz, w okresie przedświątecznym, który powinien kojarzyć się z radosnym oczekiwaniem, restauracja znów zostaje poddana ciężkiej próbie.

Wielkie wydarzenia trzeba świętować na wesoło – mówią właściciele. W tym roku mimo, iż nie możemy się spotkać pragniemy, aby nasze urodziny i Święta Bożego Narodzenia odbyły się w pogodnej atmosferze. Nie poddajemy się i działamy dalej! W tym roku proponujemy zestawy świąteczne na wynos, które można zamówić przez nasz sklep internetowy. W paczkach nasi goście znajdą klasyczne wigilijne potrawy, wspaniałe świąteczne dania, słodkości, delikatesy oraz kosze prezentowe pod choinkę. Wszystko jest przygotowane przez kucharzy restauracji, dlatego produkty są świeże i najlepszej jakości. Do każdego zamówienia podchodzimy indywidualnie, więc wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Szykujemy także wiele innych niespodzianek – a o jednej już nie możemy się doczekać, kiedy Wam opowiemy! Te wszystkie działania to nasz prezent urodzinowy dla naszych gości i dla nas samych. Chcemy, aby te święta były normalne.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 07.12.2020
Aktualizacja: 08.12.2020