Rząd ogłasza 100 dni solidarności w walce z COVID-19. Gastronomia i hotele zamknięte minimum do 27 grudnia

Udostępnij artykuł
Premier Mateusz Morawiecki oraz ministrowie Jarosław Gowin i Adam Niedzielski ogłosili kolejne kroki podejmowane w związku z pandemią. Od 27 listopada zostaną otwarte sklepy oraz punkty usługowe w galeriach handlowych. Jeśli sytuacja ustabilizuje się do 28 grudnia, w tym dniu swoją działalność stacjonarną będą mogły wznowić restauracje (strefa żółta w godzinach 6:00-21:00; zielona – bez ograniczeń; czerwona – nadal tylko na wynos i delivery) oraz hotele (strefa żółta i zielona bez ograniczeń; czerwona – tylko dla osób w podróży służbowej, medyków i sportowców). Rząd zapowiada wsparcie m.in dla turystyki.

W ramach prac zostały przygotowane trzy projekty rozporządzeń w sprawie ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. To trzy warianty obostrzeń, po które rządzący będą sięgać w zależności od rozwoju sytuacji.

Dotyczą one:

  • tzw. etapu odpowiedzialności (będzie obowiązywał od 28.11. do 27.12),
  • etapu stabilizacji, czyli powrotu do podziału Polski na trzy nowe strefy – czerwoną, żółtą i zieloną (najwcześniej od 28.12 – zależnie od sytuacji epidemicznej),
  • kwarantanny narodowej (która zostanie wprowadzona w ostateczności, kiedy trzeba będzie natychmiast i radykalnie ograniczyć transmisję wirusa w społeczeństwie).
Etap odpowiedzialności – od 28 listopada do 27 grudnia

Sklepy w galeriach handlowych z reżimem sanitarnym

Utrzymująca się wysoka liczba zachorowań na COVID-19 nie pozwala na daleko idące znoszenie restrykcji i ograniczeń. Od 28 listopada będzie jednak możliwość funkcjonowania sklepów i usług w galeriach i parkach handlowych w ścisłym reżimie sanitarnym.

W sklepach i galeriach handlowych będzie obowiązywał limit osób – maksymalnie 1 os. na 15 mkw.

Ferie zimowe od 4 do 17 stycznia
Przerwa w nauce w całym kraju potrwa od 4 stycznia do 17 stycznia 2021 r. i zastąpi dotychczasowe ferie zimowe. Tegoroczny wypoczynek będzie się jednak różnił od pozostałych. Dzieci i młodzież pozostaną w domach, ze względu na zakaz organizacji wyjazdów na ferie zimowe.

Rząd wspiera branżę turystyczną. Na pomoc mogą liczyć również przedsiębiorcy, którzy działają w branży turystyki zimowej. Otrzymają oni rekompensaty, które pomogą złagodzić skutki kryzysu.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Pozostałe zasady i ograniczenia – etap odpowiedzialności

Zgromadzenia i spotkania

  • W zgromadzeniu może uczestniczyć max. 5 osób.
  • Imprezy organizowane w domu – z udziałem max. 5 osób. Limit ten nie dotyczy osób, które wspólnie mieszkają.

Wesela, komunie i konsolacje – zakaz organizacji

Targi i wydarzenia – wyłącznie w formie online

Parki rozrywki – działalność zawieszona

Sklepy i galerie handlowe

  • Ograniczona liczba klientów – max. 1 os./15mkw
  • Godziny dla seniorów – od poniedziałku do piątku w g. 10:00 – 12:00

Hotele

  • Działalność zawieszona, z wyjątkiem gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków

Gastronomia – wyłącznie „na wynos” i „na dowóz”

Siłownie, kluby fitness i aquaparki – działalność zawieszona

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe – bez udziału publiczności

Od 28.12 etap stabilizacji – zależnie od sytuacji epidemicznej możliwy stopniowy powrót do stref czerwonych, żółtych i zielonych

W momencie spadku liczby zachorowań, Polska wróci do podziału na strefy: czerwoną – powiaty z najwyższą liczbą chorych, żółtą i zieloną – powiaty z najniższą liczbą chorych. Stopniowo będą rozluźniane panujące restrykcje. Jakie zasady będą obowiązywały w strefach?

STREFA CZERWONA
Kiedy średnia dzienna liczba zachorowań z 7 dni osiągnie ok. 19 tys.

Zgromadzenia i spotkania

  • W zgromadzeniu może uczestniczyć max. 5 osób.
  • Odległość pomiędzy zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m.
  • Imprezy organizowane w domu – z udziałem max. 5 osób. Limit ten nie dotyczy osób, które wspólnie mieszkają.

Wesela, komunie i konsolacje – zakaz organizacji

Targi i wydarzenia – wyłącznie w formie online

Parki rozrywki – działalność zawieszona

Sklepy i galerie handlowe

  • Ograniczona liczba klientów – max. 1 os./15m2
  • Godziny dla seniorów – od poniedziałku do piątku w g. 10:00 – 12:00

Hotele

  • Działalność zawieszona, z wyjątkiem gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków

Gastronomia – wyłącznie na wynos i na dowóz

Siłownie, kluby fitness i aquaparki – działalność zawieszona

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe – bez udziału publiczności.

RYNEK HOTELARSKI W POLSCE – RAPORT 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

STREFA ŻÓŁTA
Kiedy średnia dzienna liczba zachorowań z 7 dni osiągnie ok. 9,4 tys.

Hotele – działalność bez ograniczeń

Gastronomia – otwarte w g. 6:00 – 21:00

Zgromadzenia i spotkania

  • W zgromadzeniu może uczestniczyć max. 25 osób.
  • Odległość pomiędzy zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m.

Wesela, komunie i konsolacje – ograniczenie liczby gości – max. 50 osób

Targi i wydarzenia – wyłącznie w formie online

Parki rozrywki – ograniczona liczby osób – max. 1 os./7mkw

Sklepy i galerie handlowe – ograniczona liczby klientów – max. 1 os./7m2

Siłownie, kluby fitness i aquaparki

  • Siłownie i kluby fitness – 1 os./7m2
  • Aquaparki – max. 50 proc. obłożenia

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe – 25 proc. miejsc zajętych przez publiczność

STREFA ZIELONA
Kiedy średnia dzienna liczba zachorowań z 7 dni osiągnie ok. 3,8 tys.

Hotele – działalność bez ograniczeń

Gastronomia – działalność bez ograniczeń

Zgromadzenia i spotkania – w zgromadzeniu może uczestniczyć max. 100 osób.

Wesela, komunie i konsolacje – ograniczenie liczby gości – max. 100 osób

Targi i wydarzenia – ograniczenie liczby uczestników – max. 1 os./4m2

Parki rozrywki – ograniczona liczba osób – max. 1 os./4m2

Sklepy i galerie handlowe – działalność bez ograniczeń

Siłownie, kluby fitness i aquaparki

  • Siłownie i kluby fitness – 1 os./7mkw
  • Aquaparki – max. 50 proc. obłożenia

Współzawodnictwo i wydarzenia sportowe – 50 proc. miejsc zajętych przez publiczność

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE październik-listopad 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.11.2020
Aktualizacja: 23.11.2020