Restauracja Belvedere: Fine Dining a COVID-19

[SPECJALNIE DLA NAS] Wszystkie pomysły na nowe projekty narodziły się w odpowiedzi na wyzwania, które postawiła przed nami pandemia. Wiele z nich powstało już wiosną, w czasie pierwszego lockdownu. Część z nich udało się zrealizować, pozostałe koncepty udoskonaliliśmy i sukcesywnie wdrażamy je w naszą strategię.

Nie ukrywamy, że śledzimy i podpatrujemy światowe i krajowe trendy gastronomiczne w dobie pandemii. Staramy się do nich odnieść, mając na uwadze filozofię i wyjątkowy charakter Restauracji Belvedere. Konkurencja jest duża, dlatego liczą się najbardziej kreatywne pomysły i przywiązywanie wagi, nawet do najdrobniejszych szczegółów. Robimy wszystko, aby w pełni odpowiedzieć na nowe oczekiwania naszych gości i wspólnie przetrwać ten ciężki dla każdego czas.

Dostosowanie się do aktualnych warunków działania

Jak najszybciej staramy się reagować na zmiany i nowe trendy rynkowe. Wprowadziliśmy ofertę usługi na wynos oraz dostawy. W rolę kurierów wcielili się nasi kelnerzy, aby przenieść choć namiastkę unikalnej atmosfery Restauracji Belvedere do domów naszych gości. Jesienią otworzyliśmy okienko, gdzie można złożyć zamówienie i odebrać je bezpośrednio po krótkim spacerze po ogrodach Łazienek Królewskich.

Przygotowujemy również specjalne dedykowane oferty. Oprócz bożonarodzeniowej odsłony menu, w planach mamy także przygotowanie sylwestrowej karty dań, noworocznego brunchu na wynos, a także wyjątkowej propozycji rodzinnego obiadu na święto Trzech Króli. Pracujemy również nad zupełnie nowym projektem Delikatesów Belvedere, o którym lada chwila będziemy mogli opowiedzieć więcej.

Pomimo iż drzwi Restauracji Belvedere muszą pozostać zamknięte, otrzymujemy wielkie wsparcie od naszych gości. Dużą popularnością cieszą się nie tylko codzienne Bellunche, ale także specjalne oferty jak np. dedykowane menu na Święto Dziękczynienia. Belvedere jest częścią uroczystych kolacji i ważnych okazji w domach naszych Gości. Cieszymy się, że nawet w tak trudnym czasie możemy na nich liczyć.

Przygotowanie oferty na wynos jest dużym wyzwaniem dla szefów kuchni

W Restauracji Belvedere przykładamy dużą wagę nie tylko do najlepszej jakości serwowanych potraw, ale również wizualnej strony każdego z dań. Plating w czasach pandemii nabiera więc zupełnie innego wymiaru. Jeszcze na początku roku skupiliśmy się na tworzeniu kulinarnych kompozycji, wykorzystując porcelanową zastawę, sprowadzaną z najdalszych zakątków Europy i świata. Teraz nasze pomysły musieliśmy przenieść i odpowiednio dostosować do formy opakowań na wynos. Skupiamy się na sprowadzaniu najlepszych, ekologicznych pudełek jednorazowych, które nie tylko spełniają swoje zadanie w dostawie, ale również fantastycznie prezentują się pod względem wizualnym. Opakowania do regularnego menu pochodzą z Francji, z kolei propozycje świąteczne trafią do naszych gości w pudełkach produkowanych we Włoszech. Restauracja Belvedere udowadnia, że potrawy typu fine dining mogą wzbudzać zachwyt, nawet w jednorazowych opakowaniach.

Oprócz wizualnej strony zamówień na wynos, bardzo ważne jest, aby komponując menu, dostosowywać wszystkie pomysły do ograniczeń związanych z dostawą. Nie wszystkie dania nadają się bowiem do dłuższej podróży w transporcie, dlatego musieliśmy zrezygnować z niektórych, klasycznych propozycji, dostępnych wcześniej na miejscu. Zmieniła się także gramatura dań – jest większa i dopasowana do nowych oczekiwań naszych gości.


Fine dining w przyszłości?

Obierze zupełnie inny kierunek w odpowiedzi na nowe oczekiwania i potrzeby współczesnego gościa. Oczywiście główną rolę dalej będzie odgrywała sezonowości produktów oraz najwyższa jakość dań. Zacierać będzie się jednak mylna granica między wielkością potraw w restauracjach fine diningowych, a ofertą komercyjnych lokali. W Polsce wciąż walczymy z przekonaniem, że fine dining znaczy mało i drogo. Tak nie jest. Fine dining to najwyższa jakość składników i unikalne doświadczenie kulinarne, które chcemy oferować naszym gościom.

Pandemia zweryfikuje wcześniejsze postrzeganie tego typu kuchni, ale znacząco zmieni się również strategia restauratorów. Dania będą bardziej przystępne, porcje większe, a potrawy prostsze, choć wciąż z wykorzystaniem niszowych, często zapomnianych składników.

W Restauracji Belvedere niezmiennie jesteśmy wierni zasadzie: siła tkwi w prostocie. Nasi goście mogą przekonać się, że proponowane menu równie dobrze prezentuje się w restauracji jak i warunkach domowych. Fine dining to propozycja dostępna dla wszystkich.

Autorami tekstu są:
Anna Bykowska, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu
Tomasz Łagowski, szef kuchni
Restauracja Belvedere
Tekst został opublikowany w:

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.